Európa-bajnoki selejtező a nagyhalászi oválon – 2017.05.01.

Magosi nyert, Benkő nagyot bukott 2017.04.15. – Nagyhalász Speedway Ring
Nagyhalász – Tizenkét nemzet versenyzői húzzák a gázt a salakmotoros-Európa-bajnoki selejtezőn.
Mutasd mindet!

Európa-bajnoki selejtező a nagyhalászi oválon – 2017.05.01.

Tizenkét nemzet legjobbjai állhatnak majd rajthoz a májusi, nagyhalászi Eb-selejtezőn.

Nagyhalász – Licitáltak és nyertek, május elsején tizenkét nemzet vaspapucsosait látják majd vendégül.

Bár tervben volt, az elmúlt évben nem rendeztek hivatalos tétversenyt hazánk legújabb salakmotorpályáján a nagy nagyhalászi Speedway Ringen. Az idén viszont nagy durranás várja a sportág szerelmeseit, hiszen május elsején Európa-bajnoki selejtezőnek ad majd otthont a halászi ovál.

A nemzetközi motorsportszövetség (FIM Europe) honlapján a közelmúltban megjelent a 2017-es kalendárium, természetesen szakágra lebontva. A lista alapján kiderült, hazánk nem dúskál az idei salakmotoros rendezésekben, mindössze egyetlen viadalt kapott Magyarország, a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság egyik selejtezőjét. A versenynaptár szerint május 1-jén Debrecenben rendezik a megmérettetést. De nem így lesz!

Szakági döntés

– Valóban, a jelenlegi helyzet szerint Nagyhalász ad otthont a kontinensviadalnak – nyilatkozta a laptársunknak, a Naplónak Jacsó Tibor, a honi salakos szakág vezetője. – Szerettünk volna bevezetni egy változást, ami már régen a levegőben lógott, de egy rosszul elindított folyamat része lett.

– A szakágvezetés két éve próbálja elérni, hogy a világversenyek rendezési jogát ne a klubok, hanem a szakág pályázza meg a nemzetközi szövetségnél, s ezt követően a mi hatáskörünkbe tartozzon, melyik magyarországi pálya legyen a viadal házigazdája. Nem titok, ezáltal – úgynevezett versenybejelentési díjként – olyan bevételhez kívánunk jutni, ami biztosítaná a szakág működéséhez szükséges anyagi hátteret.

– Már tettünk erre vonatkozóan lépéseket, de hivatalosan még nem jártunk sikerrel a nemzetközi szervezetnél. Viszont tavaly, amikor a Debrecen Speedway SE megpályázta az egyéni Eb egyik selejtezőjét, már akkor jeleztük a klub elnökének, Tabaka Józsefnek, hogy szakági döntés születik majd arról, ki lesz a házigazda.

Tudomásul vették

– Sőt, erről a döntésünkről a FIM Europe illetékesei is tudtak, és tudomásul vették az esetleges változás lehetőségét. Amikor kiderült, hogy megkaptuk a verseny rendezési jogát, megkérdeztük a pályával rendelkező klubokat, ki lenne a házigazdája a viadalnak. Nagyhalász bejelentkezett, s ajánlatot tett a szakág patronálására.

Amíg a takaró ér…

– Ekkor licit kezdődött, Debrecen is beszállt a versenybe, de végül a szabolcsi elnök magasabb összeget jelölt meg, így Nagyhalász lehet az Eb házigazdája. De gyorsan hozzáteszem, a helyi klub felé több kérést is megfogalmaztunk, amelyeket februárig teljesíteniük kell. Ha a pálya nem tudja prezentálni az elvárásokat, mégsem lesz kontinensverseny Nagyhalászban.

Joggal merült fel a kérdés, hogy ha a szakág már tavaly tudta, hogy 2017-ben több klub is rendezne világversenyt, akkor miért nem pályáztak több viadalra a nemzetközi szövetségnél.

– A magyarországi viszonyok tükrében be kell látni, nincs annak realitása, hogy a selejtezőnél nívósabb viadalt rendezzünk. Két selejtezőre pedig értelmetlen lett volna pályázni – fogalmazott Jacsó Tibor

Eddig tehát ennyi történt, nézzük, miként vélekednek a számukra örömteli változásról a nagyhalásziak.

– Természetesen nagyon boldogok vagyunk, hogy az ország legújabb pályája ilyen rangos események ad majd otthont – kezdte lapunk érdeklődésére Albók József pályatulajdonos, a Nagyhalász Speedway Egyesület elnöke. – Az előzetes információk alapján tizenkét nemzet versenyzői húzzák majd a gázt az oválon. Ami a licitet illeti, mindenki jelentkezhetett, valamennyi klub és pálya megkapta a lehetőséget, mi addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ér. Ezzel nyertünk is, és már gőzerővel készülünk, hogy sikeresen rendezzük meg a rangos versenyt, mert ez remélhetőleg csak a kezdet lesz.

– Ami a szakágvezető által említett feltétel megteremtését illeti, kapcsolatban vagyunk a FIM Europe illetékeseivel, minden előírásnak, szabálynak meg akarunk felelni. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy európai színvonalú versenyt tudjunk rendezni – így Albók József.

Kétezer műanyag szék

Valóban nem volt tétverseny tavaly, ám munka volt bőven a pályán. Albók Józseftől megtudtuk, hogy komoly fejlesztésekbe fogtak, például a víz­elvezetésre is nagy hangsúlyt fektettek. Miként a nézők elhelyezésére, ezért már nyolcszáz ülőhely van a lelátókon, a május elsejei találkozón pedig kétezer műanyag székkel szeretnék várni a nézőket.

 

Vélemény, hozzászólás?