GP-kvalifikáció és Európa-bajnoki futamok Nagyhalászban

Díjazták a profi szervezést – Újra GP kvafikációs futam lesz a Nagyhalász Speedway Ringen 2022-ben is!
Villanyfényes versenyek is lehetnek 2022-ben – Rangos salakmotoros küzdelmek házigazdája a Speedway Ring
Mutasd mindet!

GP-kvalifikáció és Európa-bajnoki futamok Nagyhalászban

Egyre inkább igaz az, hogy tradicionális sportág megyénkben a salakmotorozás. Évtizedekkel ezelőtt a Nyíregyházi Volán jelentette a bázist, kiváló motorosokkal. Néhány éve a Nagyhalászi Speedway Ring vette át a szerepet remekebbnél remekebb versenyekkel.

A hazai bajnoki versengések után jöttek a nemzetközi kupák, majd az Európa-bajnoki futamok az utánpótlásnál és a felnőtteknél. Az elmúlt évben a kontinensbajnoki challenge jelentette az eddigi csúcsot, ami az idén megdőlt a világbajnoki szintet jelentő GP kvalifikációs versennyel.

 

Rangos versenyek sora

 

Albók József, a halászi salakmotor mozgatórúgója, a pálya tulajdonosa nem adja alább, az eddigiek elismeréseként az már biztos, hogy jövőre is lesz Grand Prix kvalifikációs verseny. Sőt, a nemzetközi szövetség hétvégi kongresszusán kiderült, hogy a Nagyhalászi Speedway Ring több rangos versenynek is házigazdája lehet.

A FIM Europe jövő évi versenynaptárában négy GP kvalifikációs fordulófutam szerepel és egy GP-challenge. Az előzőknek a német Abensberg, az ukrán Rovnó, Nagyhalász és a szlovák Zsarnóca ad majd otthont. A legjobbak erről a négy helyszínről jutnak majd Glasgow-ba, a GP-challenge viadalára.

– Ami az idei szezont illeti, sajnos a pandémia miatt későn indult be – kezdte érdeklődésünkre Albók József. – A pálya készen állt, ám vártunk, hogy mikor indulhat be az élet, gondolva itt a nyílt edzésekre. Amikor a járvány- ügyi helyzet lehetővé tette, szerencsére beindultunk. Természetesen addigra már mindent előkészítettünk, mert úgy készültünk, hogy bármikor indulhatunk.

Bajnoka van a klubnak

– Mindent szem előtt tartva bár idén kevesebb versenyt rendezhettünk, sikeres év van mögöttünk. Az U19-es Európa-bajnoki selejtező és a pálya eddigi legrangosabb versenye, a GP-kvalifikáció nagyon színvonalas volt.

– A zárást jelentő magyar–szlovén–szlovák közös bajnoki futam különösen jól sikerült, hiszen Fazekas Dennis személyében magyar bajnoka van a nagyhalászi klubnak. Az év egyik nagy sikerének tartom, hogy nem hagytam, hogy Dennis abbahagyja a motorozást, sikerült átigazolni, minden feltételt biztosítottunk a számára és ő bebizonyította, hogy érdemes volt a bizalomra.

Sportdiplomáciai siker

– Abból a versenyből is jól jöttünk ki, mert ugyan a szlovákok visszamondták, a remek sportdiplomáciai kapcsolatunknak köszönhetően a lengyelektől olyan segítséget kaptunk, hogy ketten a dobogóra is állhattak, hiszen Pawel Miesiac végzett az élen Den­nis és David Rempala előtt.

– A kvalifikációs verseny ismét megerősített abban, hogy képesek vagyunk a legmagasabb szintű találkozók rendezésére is. Ezért a nemzetközi szövetségnél jeleztem is az igényt nívós viadalokra.

– Az már korábban, az előző héten kiderült, hogy a Gran Prix kvalifikációk egyike ismét nálunk lesz. A FIM Europe hétvégi tanácskozása pedig újabb jó hírekkel szolgált és amennyiben a versenynaptárba hivatalosan is bekerül, még több rangos viadalnak is házigazdái lehetünk majd jövőre – így Albók József.

Eb-finálé és elődöntő

– A szövetségi döntés alapján a tervek szerint három Európa-bajnoki versenyt rendezhetünk. Az U19-es döntőjét, a felnőtt egyéni Eb kvalifikációját és a páros Eb egyik elődöntőjét. Ezeken kívül még egy nemzeti bajnoki futam is lesz nálunk, így tehát eddig öt versenyt biztosan rendezünk – mondta Albók József.


Salakmotor

Grand Prix, kvalifikációk

Június 6: Abensberg (német)

Június11: Rivne (ukrán)

Június 11: Nagyhalász

június 11: Zarnovica (szlovák)

GP-challenge

Augusztus: 12 Glasgow

Vélemény, hozzászólás?