Mindenki egy ellen: ki győzi le Kuberát?

Salakmotor: szombaton a világ újra Nagyhalászra figyel!
Dominik ismét diadalmaskodott – FIM Speedway Grand Prix-Kvalifikáció QR3
Mutasd mindet!

Mindenki egy ellen: ki győzi le Kuberát?

A visszaszámlálás javában tart, már csak egyet kell aludni az idei szezon legrangosabb nagyhalászi verseny megrendezéséig. Természetesen felfokozott a hangulat, ugyanis az elmúlt évhez hasonlóan, újfent Grand Prix-kvalifikációt rendeznek a Speedway Ringen szombaton 15.15-től, s az előzetes várakozások azt sugallják, hogy rekordszámú néző előtt versengenek majd a vaspapucsosok. De nem csak a szurkolók, hanem a média munkatársai körében is nagy az érdeklődés a verseny iránt: nemcsak hazánkból, hanem külföldről is számos akkreditáció érkezett a szervezőkhöz.

A viadalon 14 ország 16 salakszórója küzd a továbbjutást jelentő első négy hely valamelyikéért, s ahogy az várható volt, több salakos nagyhatalom – Lengyelország, Ausztrália, Nagy-Britannia, Svédország, Dánia és Csehország – reprezentánsát láthatja majd a nagyérdemű. A mezőnyben számos világklasszis megtalálható: Grand Prix-versenyeken brillírozó sztárok, Európa-bajnokok és nemzetek legjobbjai alkotják a startlistát. A klasszisokat ismerve, biztosra vehető a férfias küzdelem, a test-test elleni csaták egész sora.

A világbajnoki viadal felér egy visszavágóval, ugyanis a májusi Európa-bajnoki selejtezőből kilenc pilóta tér vissza az Albók-tó partjára. A „duplázók” közül öten – Dominik Kubera, David Bellego, Marko Levishyn, Václav Milik és Oliver Berntzon – a legelőkelőbb helyen, az összesített táblázat legelején végeztek. Azaz most jöhet a revans! A SEC-kvalifikácó egyértelműen a lengyel Kuberáról szólt. A lubliniak motorosa egy hónapos kényszerpihenő után tért vissza a salakra, s a nagyhalászi oválon egy igazi erődemonstrációt tartott. Még az sem zavarta meg, hogy az első futamában a Berntzonnal való ütközést követően hatalmasat bukott. A perecelés nem volt hatással Kubera motorozására, volt, hogy remek startok után rajt-cél győzelmeket aratott, ha kellett, akkor előzött, s végül maximális pontszámmal, 15 egységgel nyerte a selejtezőt. A Dominik-dominancia után adódik a kérdés: ki győzheti le a szombati viadalon?

Természetesen minden verseny más és más, de egyértelmű, hogy Kubera a legnagyobb favorit. Viszont az is biztos, hogy például a többi SEC-es továbbjutó, azaz Bellego, Levishyn, Milik és Berntzon a lengyel skalpjára vadászik majd. Érdekes lehet Chris Harris szerepe a nagyhalászi versenyen. A britek GP nagydíj-győztes salakszórója májusban nagyon megkedvelte a halászi ovált, éppen ezért bosszantotta, hogy motorproblémák akadályozták egy jobb eredmény elérésében. Az ausztrál Brady Kurtz korábban junior csapat-világbajnoki ezüst- és bronzérmet szerzett Max Fricke és Jack Holder társaként, illetve évekig edződött a brit ligában. A dán Patrick Hansen az Eb-n a viadal végére kapta el a fonalat, s ha ezen a színvonalon tudja megkezdeni a világbajnoki erőpróbát, nagy meglepetést okozhat. Szintén benne van az „X-Faktor” a lettek képviselőjében, Jevgenijs Kostigovsban, ezt a tavalyi GP-kvalifikáción elért dobogós helyezése is bizonyítja. A felsorolásból kitűnik, Kuberának akad kihívója bőven, de majd csak a salakon dől el, kik örülhetnek majd a továbbjutást érő első négy hely megszerzésének.

A szombati versenyre érdemes időben érkezni, 10.30-tól már edzést tartanak a motorosok, a rajt pedig 15.15-től lesz. A szervezők a családokra is gondolnak, ezért a 14 év alatti gyerekek számára a belépés ingyenes lesz.

 

 

Startlista:

1. Vaclav Milik (cseh)
2. Patrick Hansen (dán)
3. Fernando Garcia (argentin)
4. Lukas Fienhage (német)
5. Fazekas Dennis (magyar)
6. Crisian Zubillaga (argentin)
7. Nick Skorja (szlovén)
8. Paco Castagna (olasz)
9. Bárány Márk (magyar)
10. Dominik Kubera (lengyel)
11. Marko Levishyn (ukrán)
12. David Bellego (francia)
13. Oliver Berntzon (svéd)
14. Jevgenijs Kostigovs (lett)
15. Brady Kurtz (ausztrál)
16. Chris Harris (brit)

Tartalék
17. Füzesi Richárd

Vélemény, hozzászólás?