Salakmotor: Kubera csatát vesztett, de háborút nem – 2022.06.11: FIM Speedway Grand Prix-kvalifikáció QR3

Dominik ismét diadalmaskodott – FIM Speedway Grand Prix-Kvalifikáció QR3
Ez valóban világbajnoki színvonal volt – FIM Speedway Grand Prix-kvalifikáció QR3
Mutasd mindet!

Salakmotor: Kubera csatát vesztett, de háborút nem – 2022.06.11: FIM Speedway Grand Prix-kvalifikáció QR3

A lengyel Dominik Kubera nyerte meg a Nagyhalászban szombaton rendezett salakmotoros világbajnoki selejtezőversenyt.

A dobogósok balról: Berntzon, Kubera és Bellego (Fotó: Boros Norbert)

 

A salakos világ újra Nagyhalászra figyelt a hét végén: az elmúlt évhez hasonlóan Grand Prix-kvalifikációt rendeztek a Speedway Ringen szombaton. A világbajnoki seregszemlén 14 ország – Ausztrália, Lengyelország, Csehország, Dánia, Svédország, Lettország, Nagy-Britannia, Németország, Szlovénia, Olaszország, Ukrajna, Franciaország, Argentína és Magyarország – 16 salakszórója küzdött a továbbjutásért, azaz az első négy hely valamelyikének megszerzéséért. A jövő évi Grand Prix-tagságért folyó csatározás pünkösdhétfőn kezdődött Debrecenben és a németországi Abensbergben, majd június 11-én Nagyhalászban és a szlovákiai Zsarnócán folytatódott. Valamennyi helyszínről a legjobb négy kvalifikálta magát az augusztus 20-án, Glasgow-ban megrendezendő Grand Prix Challenge-be. Skóciában hatalmas lesz a tét, ugyanis csak a legjobb három motoros szerez jogot az indulásra a jövő évi GP-sorozatban.

A nagyhalászi startlista érdekessége az volt, hogy kilenc helyen megegyezett a három héttel korábban megrendezett Európa-bajnoki selejtező mezőnyével. Ennek apropójául nem véletlenül kapta a hazai médiától a „revans napja” elnevezést a világbajnoki selejtező. A viadal rangját emelte, hogy a kontinensviadal első öt helyezettje, a lengyel Dominik Kubera, a francia David Bellego, az ukrán Marko Levisin, a cseh Václav Milík és a svéd Oliver Berntzon is visszatért a nyírségi városba. S újra láthatták a nézők a brit Grand Prix nagydíjgyőztes Chris Harrist, a dán Patrick Hansent, a lett Jevgenijs Kostigovst és természetesen a nagyhalásziak magyar bajnokát, Fazekas Dennist. Az utolsó pillanatban még egy magyar salakszóró is lehetőséghez jutott főversenyzőként, Bárány Márk azt a Kovács Rolandot pótolta, aki végül a debreceni selejtezőben állt starthoz. A pályát már ismerő vaspapucsosok legnagyobb kihívója – az előzetes latolgatások során – az ausztrál Brady Kurtz, a német Lukas Fienhage, a szlovén Nick Skorja és az olasz Paco Castagna volt.

A napsütéses időben megdőlt az Eb-n felállított nézettségi rekord, a több ezer érdeklődő előtt megrendezett vb-erőpróba legnagyobb kérdése az volt, hogy az Európa-bajnoki selejtezőt pontveszteség nélkül megnyerő Kuberát valaki meg tudja-e állítani? Nos, egy futamban botlott a lengyel, meglepetésre a szlovén Skorja és Berntzon is megelőzte, így csak harmadikként ért célba. De aztán kiköszörülte a csorbát, s végül különfutam után – ahol visszavágott Berntzonnak – megnyerte a viadalt. A harmadik hely sorsáról is szétmotorozás döntött: Bellego legyőzte Milíket, így a francia állhatott fel a dobogóra. Ám a cseh pilóta sem szomorkodott, hiszen ő is kvalifikálta magát a challenge-be. Érdekesség, hogy mind a négy továbbjutó az Európa-bajnoki selejtezőt is sikerrel vívta meg, egyedül Levisin „esett ki a kosárból”. Az ukrán motoros szorgosan gyűjtögette a pontjait, ám bukás okozásáért kizárták az egyik futamból, s ezáltal meg kellett elégednie 8 egységgel.

A számos izgalmas csatát és látványos előzést produkáló viadal nagy vesztese Kurtz volt, aki az első helyen vágott neki az utolsó etapnak, s egy pont elég lett volna számára az üdvösséghez, ám „lenullázott”, s így füstbe mentek a GP Challenge-es álmai.

A magyarok számára túlságosan nagy falatnak bizonyultak a világbajnoki riválisok, Fazekast az első próbálkozásánál hibás start miatt kizárták, majd egy futamban harmadikként, háromban pedig negyedikként végzett, és a megszerzett egy pont a 15. helyhez volt elegendő. A másik magyar, Bárány pont nélkül, sereghajtóként zárta a viadalt.    

A nagyhalászi viadalról Kubera, Berntzon, Bellego és Milík csatlakozott a Debrecenből továbbjutó Jack Holderhez, Szymon Wozniakhoz, Andzejs Lebedevshez, Rohan Tungate-hez, az abensbergi kvartetthez, Anders Thomsenhez, Kai Huckenbeckhez, Max Fricke-hez, Kim Nilssonhoz, illetve a Zsarnócán sikerrel végző Martin Vaculíkhoz, Dan Bewley-hoz, Robert Lamberthez és Rasmus Jensenhez.

GRAND PRIX-KVALIFIKÁCIÓS VERSENY, NAGYHALÁSZ
Végeredmény

1. Dominik Kubera (lengyel) 13+3 pont
2. Oliver Berntzon (svéd) 13+2
3. David Bellego (francia) 12+3
4. Václav Milík (cseh) 12+2
5. Brady Kurtz (ausztrál) 11
6. Patrick Hansen (dán) 10

Vélemény, hozzászólás?